Dorota Lejkowska
06 Luty

Burgery z fasoli i marchewki z sosem guacamole

Składniki:

Cebula 50 g - 1 mała sztuka

Czosnek 4 g - 1 ząbek

Fasola konserwowa 120 g - pół puszki

Marchew 50 g - 1 sztuka

Oliwa z oliwek 5 g - 1 łyżeczka

Otręby owsiane 20 g - 3 łyżki

Sos sojowy, tamari 1 g

Awokado 100 g - pół sztuki

Czosnek 4 g - 1 ząbek

Limonka 50 g - pół sztuki

 

Sposób przygotowania:

Guacamole - Awokado pokroić na ćwiartki i obrać ze skórki, usunąć pestkę. Pokroić w kosteczkę, następnie włożyć do miski, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz i sok z limonki. Rozgnieść widelcem, aż do połączenia się wszystkich składników. Można dodać kilka listków kolendry.

Burgery - Cebule i czosnek pokroić w kostkę, a marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Na patelni podsmażyć do miękkości cebulę z czosnkiem, a następnie dodać marchew i wszystko wymieszać, a po 3 minutach smażenia dorzucić ulubione przyprawy (np. papryka słodka/ostra/zioła). W misce zmiksować fasolę – do uzyskania gładkiej konsystencji. Zawartość patelni dodać do rozdrobnionej fasoli i całość dokładnie wymieszać. Uformować burgery i włożyć do lodówki na ok. 25 minut. Po tym czasie rozgrzać patelnię i usmażyć burgery z obu stron

Twój komentarz




POKAŻ