Dorota Lejkowska
05 Gru

Trufle korzenne

Składniki:

daktyle suszone 50 g (10 sztuk)

mąka kokosowa 12 g (2 łyżeczki)

nasiona chia 15 g (3 łyżeczki)

olej kokosowy 5 g (1/2 łyżeczki)

przyprawa do piernika bez cukru 2 g (pół łyżeczki)

wiórki kokosowe 24 g (4 łyżki)

Sposób przygotowania: Daktyle zalać ciepłą wodą i odstawić na około 15 minut. Wiórki wrzucić na rozgrzaną patelnię (część zostawić do obtoczenia trufli) i cały czas mieszając prażyć, aż się zrumienią (uwaga, łatwo je przypalić). Uprażone wiórki umieścić w malakserze, dodać daktyle i połowę wody, w której się namaczały oraz pozostałe składniki. Następnie miksować aż do otrzymania gładkiej masy. Z masy ulepić równe kulki, obtoczyć je w pozostałych wiórkach i wstawić do lodówki aż będą twarde (około godziny).

Twój komentarz




POKAŻ