Przygotowanie:
1. Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami
2. Dodać resztę składników i dobrze wyrobić ciasto by było miękkie i elastyczne, pod koniec dodać roztopiony tłuszcz. 3. Uformowane ciasto włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką na około 1,5 godziny.
4. Wyrośnięte ciasto krótko zagnieść, podzielić na 4 części. Każdą część rozwałkować na długi prostokąt o bokach około 18 x 35 cm.
5. Ostrym nożem wycinać naprzemiennie trójkąty o krótkiej podstawie i długich bokach. U podstawy każdego trójkąta nakładać 1 łyżeczkę nadzienia serowego. Zwijać od podstawy w kierunku wierzchołka w taki sposób, by koniec wierzchołka znalazł się pod spodem rogalika.
6. Układać na blaszce, w sporych odległościach od siebie. Przykryć ściereczką, pozostawić w cieple do czasu podwojenia objętości (około 30 minut).
7. Przed pieczeniem posmarować jajkiem z mlekiem wierzch rogalików.
8. Piec w temperaturze 190ºC przez około 13 – 15 minut lub do złotego koloru.
Kontakt:
- 530 530 156
Dorota Lejkowska
OPINIA PACJENTA: Pani dietetyk przede wszystkim z powołania, wysłucha, zawsze stara się znaleźć rozwiązanie w trudniejszych momentach i chwilach słabości z dietą. Dużym plusem jest możliwośc kontaktu przez telefon, poza wizytami. Polecam , Paulina.
03.11.2017
Twój komentarz