Dorota Lejkowska
08 Czerw

JOGURTOWY SERNICZEK NA OTRĘBOWYM SPODZIE

SPÓD- Składniki:
Otręby owsiane (nie mielone) 60g- 6 łyżek
Proszek do pieczenia 4g- 1 łyżeczka
Żółtko jaja 90g- 3 sztuki
Stewia lub inny słodzik w proszku 10g- 1 łyżka
Mleko 1,5% tłuszczu 40g- 4 łyżki

Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki na spód przełożyć do miski i wymieszać łyżką. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia i równomiernie
wyłożyć powstałą masę. Piec w nagrzanym piekarniku do 170 stopni minut przez 10 minut.

MASA JOGURTOWA- Składniki:
Jogurt naturalny 2% 800g- 2 duże kubki
Białko jaja 120g- 4 sztuki
Stewia 100g- 1/2 szklanki
Budyń waniliowy ( proszek bez cukru)- 80g- 2 paczki
Olejek cytrynowy 1g- kilka kropli


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodać stopniowo stewię, aromat i budynie. Wszystko razem
zmiksować do połączenia składników. Następnie wlać jogurty i miksować przez moment na najniższych obrotach. Masę serową przelać na podpieczone ciasto. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 40 minut. Po upieczeniu sernik zostawić do ostygnięcia w piekarniku. Następnie ciasto włożyć do lodówki do stężenia na kilka godzin.

Twój komentarz




POKAŻ