Sposób przygotowania:
Soczewicę zalewamy wodą na 1 godzinę. Po tym czasie przelewamy zimną wodą, wsypujemy do garnka. Zalewamy 2 szklankami wody, gotujemy na wolnym ogniu przez 20-25 minut. Pod koniec solimy. Ugotowaną soczewicę odsączamy na sitku. Osobno odkładamy kilka łyżek (na wierzch pasztetu).
Marchew, pietruszkę i seler gotujemy do miękkości. Do miski wkładamy soczewicę, kawałki marchewki, selera i pietruszki. Cebulę oraz czosnek siekamy na mniejsze kawałki podsmażamy na oliwie, dodajemy do miski. Całość blendujemy na gładką masę. Wbijamy jajka, dodajemy bułkę tartą. Masę dokładnie mieszamy łyżką. Na końcu dodajemy przyprawy.
Masę przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia foremki o wymiarach 10x24 cm. Wygładzamy wierzch i obsypujemy pozostawianymi ziarnami soczewicy.
Pieczemy w 180 stopni przez 40-45 minut. Góra pasztetu powinna być rumiana.
Kontakt:
- 530 530 156
Dorota Lejkowska
OPINIA PACJENTA: Fachowa opieka i pomoc. Po kilku nieudanych podejściach do odchudzania teraz pod okiem Pani Doroty zrzucam zbędne kilogramy, lepiej się czuję. Nie pomyślałem nigdy, że gdy zacznę jeść więcej i bardziej urozmaicone produkty waga pójdzie w dół. Polecam serdecznie. Paweł
19.02.2015
Twój komentarz