Dorota Lejkowska
10 Kwie

ŻUREK W WERSJI "LIGHT"

Domowy zakwas na żurek
Składniki:
Mąka razowa, typ 2000 100g 1/2 szklanki
Czosnek 5g 1 ząbek
Ziele angielskie 1g 2 ziarenka
Przyprawa pieprz czarny 1g 2 ziarenka
Liść laurowy 1g 2 listki
Sposób przygotowania:
Do słoika włożyć przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Wsypać mąkę i zalać pół litra ciepłej przegotowanej wody.
Słoik przykryć gazą. Zakwas należy codziennie zamieszać o tej samej porze. Domowy zakwas jest gotowy po 4 dniach.

Żurek w wersji light
Składniki:
Jajo gotowane 200g 4 sztuki
Bulion warzywny 2000g 2 litry
Kiełbasa z fileta z kurczaka 210g 3 sztuki
Przyprawa majeranek 10g 2 łyżeczki
Chrzan 3g 1 łyżeczka
Czosnek 5g 1 ząbek


Sposób przygotowania:
Do bulionu warzywnego, dodać pokrojoną w plastry kiełbasę i czosnek, gotować około 30 minut i odcedzić. Następnie
stopniowo wlewać zakwas, najpierw szklankę, a potem dolewać sprawdzając, czy nie jest za kwaśny. Doprawić majerankiem,
chrzanem i pieprzem. Podawać z ugotowanym jajkiem.

Twój komentarz




POKAŻ