Dorota Lejkowska
26 Marz

FIT BROWNIE Z BANANAMI

Składniki:
120 g gorzkiej czekolady z wysoką zawartością kakao
3 łyżki oleju kokosowego lub masła Ghee
2 dojrzałe banany
duży jogurt naturalny (koniecznie gęsty) lub grecki (300 g)
1,5 szklanki mąki ryżowej
1/2 łyżeczki sody
50 g czekolady gorzkiej
1 łyżka masła lub oleju kokosowego
orzechy do dekoracji

Czekoladę kruszymy, rozpuszczamy w małym rondelku wraz z olejem kokosowym, mieszamy, (uwaga, aby nie zagotować !),odstawiamy do przestygnięcia.

W misce mieszamy ze sobą (łyżką, nie ma konieczności używania miksera): jogurt, mąkę, sodę, przestygniętą czekoladę. Na końcu dodajemy lekko rozgniecione widelcem banany, całość mieszamy za pomocą łyżki. Przelewamy masę do foremki (może być o rozmiarze 22 x 14 cm lub keksówka), wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez 35 minut w temp. 180 stopni.

Gdy ciasto się upiecze, przygotowujemy polewę: czekoladę rozpuszczamy wraz z łyżką masła, mieszamy, polewamy nią upieczone brownie. Dekorujemy posiekanymi orzechami. 

Twój komentarz




POKAŻ