Dorota Lejkowska
03 List

Zupa z dyni i ziemniaków

0,5 kg dyni, najlepiej Hokkaido
250 g ziemniaków
20 g masła
1 cebula

Składniki:

2 ząbki czosnku
1 łyżeczka kurkumy w proszku
1 łyżeczka świeżego startego imbiru
1/2 puszki krojonych pomidorów
1 i 1/2 szklanki bulionu
50 gram mleka kokosowego z puszki

Sposób przygotowania:

Usunąć nasiona z dyni, pokroić w kostkę. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.

W większym garnku na maśle zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę oraz obrany i pokrojony na plasterki czosnek. Dodać dynię i ziemniaki, doprawić solą, wsypać kurkumę i dodać imbir. Smażyć, mieszając od czasu do czasu przez ok. 5 minut.

Wlać gorący bulion, przykryć i zagotować. Zmniejszyć ogień do średniego i gotować przez ok. 10 minut.

Następnie dodać pomidory z puszki. Zmiksować w blenderze z dodatkiem mleka.

Zupę można posypać uprażonymi pestkami dyni i papryczką chili

Twój komentarz




POKAŻ