Wybrane najlepsze źródła cynku:
czerwone mięsa,
drób,
orzechy i nasiona,
kiełki pszenicy,
produkty mleczne,
jaja,
dziki ryż,
ostrygi i owoce morza,
ryby morskie,
rośliny strączkowe.
Dodatkowo weganie mogą najbardziej skorzystać na konsumpcji:
fasoli,
orzechów nerkowca,
groszku,
migdałów.
Bibliografia:
Wessels, Inga et al. “Zinc as a Gatekeeper of Immune Function.” Nutrients vol. 9,12 1286. 25 Nov. 2017, doi:10.3390/nu9121286
Prasad, Ananda S. “Zinc in human health: effect of zinc on immune cells.” Molecular medicine (Cambridge, Mass.) vol. 14,5-6 (2008): 353-7. doi:10.2119/2008-00033.Prasad
Lim, Karen H C et al. “Iron and zinc nutrition in the economically-developed world: a review.” Nutrients vol. 5,8 3184-211. 13 Aug. 2013, doi:10.3390/nu5083184
Hemilä H. Zinc lozenges and the common cold: a meta-analysis comparing zinc acetate and zinc gluconate, and the role of zinc dosage. JRSM Open. 2017 May 2;8(5):2054270417694291. doi: 10.1177/2054270417694291. PMID: 28515951; PMCID: PMC5418896.
Twój komentarz