Dorota Lejkowska
05 Paź

Pasta z dyni z suszonymi pomidorami

1 kg dyni Hokkaido
oliwa z oliwek 2 łyżeczki
mała czerwona cebula
szczypta soli

1 ząbek czosnku
3 – 4 łyżki posiekanej pietruszki
ostra papryka w proszku

2 – 3 łyżki oliwy
1 1/2 łyżki octu balsamicznego
5 suszonych pomidorów
sól i czarny pieprz

Sposób przygotowania:

Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Dynię umyć, usunąć pestki, pokroić na ćwiartki, skropić łyżeczką oliwy i upiec aż do lekkiego zbrązowienia skórki około 30-40 min.

Cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek posiekać. Na patelni lekko rozgrzać drugą łyżeczkę oliwy, dodać cebulę, szczyptę soli i podsmażać przez 1 – 2 minuty do momentu, aż zmięknie. Dodać posiekany czosnek, chwilę podsmażyć, po czym dodać posiekaną pietruszkę i ostrą paprykę.

Upieczoną i ostudzoną dynię włożyć do miski, dodać 2-3 łyżki oliwy, ocet balsamiczny, suszone pomidory, sól oraz czarny pieprz i dokładnie zblendować na gładką pastę.

Do pasty dyniowej dodać cebulę z czosnkiem i dokładnie wymieszać, doprawić i włożyć do lodówki aby smaki się połączyły.

Twój komentarz




POKAŻ