ROZGRZEWAJĄCY KREM DYNIOWO- POMIDOROWY
Napisany przez Dorota Lejkowska Przepisy Powrót
Składniki:
· ok. 700g dyni
· 2-3 gałązki selera naciowego
· duża słoik passaty
· przyprawa pomidory toskańskie, lub po pół łyżeczki suszonej bazylii i oregano
· 1/3 łyżeczki gałki muszkatałowej
· 3 ząbki czosnku
· kawałek świeżego imbiru (20-30g)
· 1-2 małe suszone ostrej papryczki typu czuszka
· oliwa z oliwek
· sól do smaku
· Kromka pełnoziarnistego pieczywa
· pestki dyni, ziarna słonecznika (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
Dynię i seler pokroić w kostkę, szybko przesmażyć na oliwie, dodać resztę składników i przypraw i zalać wodą (ok. 1,5l. ). Gotować około 20 minut, po czym dokładnie zblendować, dość długo do uzyskania kremowej konsystencji. Można dodać trochę jogurtu kremowego. Doprawić solą. Pieczywo posmarować czosnkiem i grillować na patelni skropionej oliwą.
Krem przelać do miseczek, skropić oliwą lub posypać ziarnami. Podawać z grillowaną grzanką.
Twój komentarz