Dorota Lejkowska
24 Sty

ROZGRZEWAJĄCY KREM DYNIOWO- POMIDOROWY

Składniki:
·      ok. 700g dyni
·      2-3 gałązki selera naciowego
·      duża słoik passaty
·      przyprawa pomidory toskańskie, lub po pół łyżeczki suszonej bazylii i oregano
·      1/3 łyżeczki gałki muszkatałowej
·      3 ząbki czosnku
·      kawałek świeżego imbiru (20-30g)
·      1-2 małe suszone ostrej papryczki typu czuszka
·      oliwa z oliwek
·      sól do smaku
·      Kromka pełnoziarnistego pieczywa
·      pestki dyni, ziarna słonecznika (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

Dynię i seler pokroić w kostkę, szybko przesmażyć na oliwie, dodać resztę składników i przypraw i zalać wodą (ok. 1,5l. ). Gotować około 20 minut, po czym dokładnie zblendować, dość długo do uzyskania kremowej konsystencji. Można dodać trochę jogurtu kremowego. Doprawić solą. Pieczywo posmarować czosnkiem i grillować na patelni skropionej oliwą.
Krem przelać do miseczek, skropić oliwą lub posypać ziarnami. Podawać z grillowaną grzanką.

Twój komentarz




POKAŻ