Dorota Lejkowska
14 Sty

ROGALIKI Z WIŚNIAMI

Składniki:
250 twarogu półtłustego
200g mąki orkiszowej jasnej lub pszennej
100g masła
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Nadzienie: dowolne owoce mrożone- wiśnie, jagody, maliny- 200g

 

Wykonanie:
Zimne masło zetrzeć na tarce o grubych oczkach i ugnieść w misce z twarogiem. Dodać mąkę, proszek do pieczenia i zagnieść rękami ciasto. Uformowane w kulę włożyć do lodówki na około 30 minut. Wiśnie/ inne owoce rozmrozić na małym ogniu w rondelku z odrobiną wrzątku. Ostudzić. Wyjąć ciasto z lodówki, podzielić na pół i każdą połowę rozwałkować na cienki placek. Pokroić na trójkąty (7-8 trójkątów). Na każdy trójkąt nałożyć porcję owoców i zwinąć od strony szerszego boku. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach przez około 20-25 minut – do zrumienienia. Po ostudzeniu posypać odrobiną cukru pudru.

Twój komentarz




POKAŻ