Dorota Lejkowska
19 Gru

DIETETYCZNY SERNIK

Składniki na 11 porcji (1 porcja dostarcza ok. 100 kcal)
500 g chudego twarogu,
150 g jogurtu naturalnego,
30 g proszku budyniowego bez cukru,
2 jaja,
15 g miodu,
10 sztuk tabletek stewii lub 2 łyżki ksylitolu,
30 g rodzynek suszonych,
laska wanilii lub aromat waniliowy,
1 łyżeczka gorzkiego kakao.

Sposób przygotowania:
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Stewię lub ksylitol wymieszać z jogurtem. Żółtka oddzielić od białek. Utrzeć mikserem twaróg, żółtka, budyń, miód i jogurt. Białka ubić na sztywną pianę - warto dodać szczyptę soli, aby lepiej się ubiły. Pianę z białek wmieszać w masę serową, dodać wanilię i rodzynki. Prostokątną foremkę wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć ciasto i piec ok. 40 minut w rozgrzanym piekarniku. Po upieczeniu posypać kakao.

Twój komentarz




POKAŻ