Dorota Lejkowska
29 Czerw

Soczewica z pomidorami, jajkiem i papryką

Propozycja na obiad lub kolację. Lekki, szybkie danie w sam raz na upalne dni.

Składniki:

soczewica czerwona- 50g

papryka czerwona/ żółta- 130g- 1 mała sztuka

pomidor- 200g- 1 duża sztuka

oliwa z oliwek- 5g- 1 łyżeczka

jajo- 50g- 1 sztuka

czosnek- 5g- 1 ząbek

sól, pieprz czarny

tymianek świeży- 1 gałązka

 

Sposób przyrządzenia: Soczewicę ugotować. Pomidora i paprykę pokroić w drobną kostkę. Na oliwie zeszklić czosnek i dodać pokrojone warzywa. Po kilku minutach dodać ugotowaną soczewicę, tymianek, sól i pieprz. Dusić ok. 5-10 minut. Na koniec wbić jajo i poczekać aż się zetnie.

Twój komentarz




POKAŻ