Dorota Lejkowska
19 Luty

Ryż z warzywami w sosie sojowym

Szybkie i proste danie na obiad

Składniki:

ryż biały/basmati 50g

olej rzepakowy 5g

cebula 10g

czosnek 5g

sos sojowy ciemny 5g

pieczarki 100g

groszek zielony konserwowy 50g

papryka czerwona 50g

kiełki 15 g

przyprawa papryka czerwona słodka

sól, pieprz

 

Sposób przygotowania:

Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć cebulę razem z czosnkiem, dodać łyżeczkę sosu sojowego oraz przyprawy. Po kilku minutach dodać pokrojone pieczarki oraz paprykę. Podlać odrobiną wody i dusić do miękkości. Dodać groszek, po około minucie zdjąć z ognia. Na talerz wyłożyć ugotowany ryż oraz warzywa. Oprószyć kiełkami.

Twój komentarz




POKAŻ