Dorota Lejkowska
12 Luty

Makaronowe gniazda ze szpinakiem i łososiem

Idealna propozycja na obiad lub na kolację!

Składniki:

makaron spaghetti 40g 1/2szklanki

szpinak mrożony 120g

łosoś wędzony 50g 1/2 plastra

cebula 25g 1/2 małej sztuki

czosnek 5g 1 ząbek

jogurt naturalny 50g 2 łyżki

olej rzepakowy 5g 1 łyżeczka

gałka muszkatołowa- szczypta

sol, pieprz- szczypta

 

Sposób przygotowania: Szpinak przełożyć do garnka, rozmrozić. Cebulę zeszklić na łyżeczce oleju, przełożyć do szpinaku. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i dusić kilka minut w razie potrzeby podlewając wodą. Odstawić z ognia, dodać jogurt, pokrojonego w małe kawałki wędzonego łososia i przyprawy. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. W naczyniu żaroodpornym ułożyć z makaronu gniazda, wypełnić farszem szpinakowo - łososiowym i zapiekać około 10 minut w 170 stopniach.

Jedna porcja przygotowana według powyższej gramatury to około 350 kalorii.

 

Twój komentarz




POKAŻ