Dorota Lejkowska
15 Gru

Placuszki serowe z kokosową nutą i dżemem

Propozycja na drugie śniadanie lub podwieczorek.

SKŁADNIKI:

Jajo 60g (1 sztuka)

Ser twarogowy półtłusty 60g (3 plastry)

mąka pełnoziarnista 20g (2 łyżeczki)

proszek do pieczenia 2g (szczypta)

wiórki kokosowe 5g (1 łyżeczka)

olej rzepakowy/ masło klarowane 5g (1 łyżeczka)

dżem niskosłodzony 20g (2 łyżeczki)

 

SPOSÓB WYKONANIA:

Twaróg utrzeć z żółtkiem jaja. Następnie dodać mąkę, wiórki kokosowe oraz proszek do pieczenia. Na końcu delikatnie wymieszać z ubitą pianą z białka. Na rozgrzany na patelni olej (masło) wykładać łyżką porcje ciasta i piec z obu stron na złoty kolor. Gotowe placki posmarować dżemem.

Twój komentarz




POKAŻ