Dorota Lejkowska
29 Wrze

Makaron pełnoziarnisty z bakłażanem i fetą

Pomysł na obiad z bakłażanem w roli głównej.

Jedna porcja to około 400 kalorii.

Składniki:

Makaron pełnoziarnisty 60g

Cebula 50g

Czosnek 2g

Bakłażan 120g

Pomidor 200g

Ser Feta 30g

Oliwa z oliwek 5g

Zioła prowansalskie 3g

Sól, pieprz

 

Sposób przygotowania:

Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu, odcedzić. Cebulę i czosnek obrać, posiekać i zeszklić na oliwie. Bakłażana pokroić w kostkę. Pomidora sparzyć wrzątkiem, obrać skórę i również pokroić w kostkę. Na patelnię dodać bakłażana, dusić 5-7 minut, podlewając w razie konieczności wodą. Dodać pomidory, i dusić kolejne 5-7 minut. Doprawić szczyptą soli, pieprzu i ziół prowansalskich. Gdy nadmiar płynów z patelni odparuje dodać makaron i wymieszać. Danie posypać rozkruszonym lub pokrojonym w kostkę serem feta.

 

Twój komentarz




POKAŻ